Je menstruatiecyclus wordt gekenmerkt door twee cruciale momenten: Je menstruatie en je ovulatie periode. Je cyclus begint met de aanzet van je menstruatie waarin het oude baarmoederslijmvlies via je baarmoedermond, vagina en vulva uit je lichaam wordt verwijderd. Naast het afvoeren van het oude baarmoederslijmvlies is je menstruatie periode ook het moment van een nieuw begin omdat vanaf de eerste dag van je menstruatie bloeding ook het oestrogeen gehalte in je lichaam weer begint te stijgen. Oestrogeen is een van je vrouwelijke geslachtshormonen voornamelijk geproduceert door je eierstokken die je lichaam voorbereidt op je ovulatie periode door het stimuleren van de groei en herstel van een nieuw baarmoederslijmvlies en het stimuleren van de vruchtbaarheidssignalen van je lichaam. Dan zal net voor je ovulatie periode, die ongeveer op de helft van je cyclus plaatsvindt, het oestrogeen gehalte in je lichaam een hoogtepunt bereiken en daardoor zal een eicel vrijkomen in een van je eileiders om bevrucht te kunnen worden door een spermacel.

Na je ovulatie of eisprong begint je progesteron gehalte in je lichaam te stijgen dat ervoor zorgt dat je baarmoederslijmvlies in stand wordt gehouden en een eventuele innesteling van een bevruchte eicel in je baarmoederslijmvlies bevordert. Wanneer er na je ovulatie periode geen bevruchting van een eicel en spermacel heeft plaatsgevonden en ook geen innesteling van een bevruchte eicel in je baarmoederslijmvlies dan zal in de laatste dagen van je cyclus het oestrogeen en progesteron gehalte in je lichaam drastisch dalen. Het drastisch dalen van het oestrogeen en progesteron gehalte in je lichaam zal eerst celdood in je baarmoederslijmvlies veroorzaken en dit zal het samentrekken van je baarmoederwand stimuleren en uiteindelijk de volgende menstruatie bloeding in gang zetten. Gedurende je menstruatie cyclus vinden er dus stijgingen, pieken en dalingen van je geslachtshormonen in je lichaam plaats die je kunt opmerken op lichamelijk, emotioneel en mentaal niveau. Vandaar dat je aan de hand van de kwaliteit van je menstruatie cyclus kunt afleiden hoe het met je lichamelijke, emotionele en mentale gezondheid en welzijn is gesteld.

Het water element en een gezonde menstruatie cyclus 

De functie van het water element in de natuur:

Het water element is een van de natuur elementen die elk op hun eigen manier bepaalde functies in je lichaam en de natuur vervullen. Wanneer je naar de functie van het water element in de natuur kijkt dan zie je dat het water element leven geeft want een vruchtbare aarde heeft voldoende vochtigheid nodig om landbouw mogelijk te kunnen maken. Daarbij kun je in de zee, rivieren en meren rijkelijk aantal zoogdieren, vissen, schelpdieren en nog veel meer andere organismen vinden. Naast de leven gevende functie van het water element heeft water ook een reinigende functie en kan zelfs vernietigend zijn zoals bijvoorbeeld tijdens een heftige regenbui, overstroming of tsunami.

Het water in de natuur vindt altijd zijn weg en stroomt daar waar het stromen kan. Vandaar dat obstakels in bijvoorbeeld watervallen, beekjes en rivieren verstoringen kunnen geven in de waterstroom en zelfs natuurrampen veroorzaken.

De functie van het water element in je lichaam:

Je lichaam bestaat uit meer dan de helft uit water en de functie van het waterelement in je lichaam kun je vergelijken met de functie in de natuur. Aan het begin van je leven heeft je moeder je ongeveer 9 maanden gedragen in haar buik, zodat je kon groeien en ontwikkelen van een foetus naar een baby, veilig en beschermd omringd met het warme vruchtwater in haar baarmoeder. Na je geboorte ben je gevoed met moedermelk of flesmelk waarin het waterelement een dragende functie had in het overbrengen van voedingsstoffen in je lichaam. Het water element in je lichaam heeft ook een reinigende functie door het dragen en verwijderen van afvalstoffen via je nieren en urine uit je lichaam. Net zoals in de natuur beweegt het water element in je lichaam het liefst in een stromende beweging. Vandaar dat stilstaand water op een gegeven moment kan gaan stinken en een voedingsbodem kan zijn voor rotting, verderf en ziekten in je lichaam. Blokkades en stagnaties van het water element in je lichaam kunnen bepaalde klachten veroorzaken op lichamelijk, emotioneel en mentaal niveau zoals bijvoorbeeld vochtophopingen, vermoeidheid, depressiviteit en nervositeit.

De functie van het water element op je bekkengebied

De functie van je tweede chakra op je bekkengebied:

Volgens de 7 chakra leer bevindt je tweede chakra zich in je kruisgebied of rond je heiligbeen. De chakra’s zijn energiecentra die een bepaalde invloed hebben op je energie lichaam en die uiteindelijk in verbinding staan met de energieen in je omgeving en de kosmos. Je kunt je chakra’s zien als wielen van energie die binnenwaarts en buitenwaarts in je lichaam rond draaien. Je tweede chakra valt onder het water element en heeft een regulerende invloed op je bekkengebied, lichaamsvloeistoffen, nieren, blaas en voortplantingsorganen. Op emotioneel niveau heeft je tweede chakra invloed op de interactie in je persoonlijke relaties en het laten stromen van je emoties; in het toelaten, ervaren en loslaten van de belevingen en indrukken van het leven vanuit authenticiteit en spontaniteit. Een verminderde werking, blokkade of verstoring in je tweede chakra energie kan invloed hebben op de gezondheid en welzijn van de organen in je kruisgebied of rond je heiligbeen en tot uiting komen in diverse problemen op het gebied van je (intieme) relaties, seksualiteit, seksuele drift, sensualiteit, vruchtbaarheid en menstruatie cyclus.

De functie van je nierenergie op je bekkengebied:

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde behoort je nierenergie tot het waterelement in je lichaam. Je nierenergie is de opslagplaats van al je levensenergie in je lichaam waarvan je een gedeelte hebt meegekregen van je geboorte ouders en de rest kunt aanvullen met voeding en leefstijl. Wanneer je een kindje krijgt dan geef je tijdens de zwangerschap en de geboorte ook een gedeelte van jouw nierenergie af aan je pasgeboren baby. Verder heerst je nierenergie over je organen in je bekkengebied en heeft een regulerende werking op je baarmoeder, eierstokken, blaas en vagina. Je nierenergie heerst ook over je zenuwstelsel, botten, gebit, hoofdhaar, oren en gehoor. Vandaar dat je waterelement via je nierenergie een grote invloed heeft op de gezondheid en een gezonde werking van je zenuwstelsel en je voortplantingsorganen.

De functie van natuurlijke voeding en leefstijl voor een gezonde werking van je bekkengebied:

Gedurende je menstruatie cyclus heeft je lichaam bepaalde koolhydraten, vitaminen en mineralen nodig voor de opbouw en afbraak van je baarmoederslijmvlies en een gezonde hormoonhuishouding. Dit geldt ook voor het voldragen van een kindje tijdens een zwangerschap en het volledig kunnen herstellen van een zwangerschap en het gezond volbrengen van een moederschap. Naast de reguliere voedingswaarde heeft natuurlijke voeding ook een energetische waarde die je via je maaltijden in je lichaam kunt brengen. De opbouw en afbraak van je baarmoederslijmvlies en het verwijderen van het oude baarmoederslijmvlies tijdens je menstruatie periode vraagt extra energie van je lichaam die je met energie rijke natuurlijke voeding heel goed kunt opvangen. Tijdens je menstruatie cyclus ervaart je lichaam ook de nodige hormoonschommelingen die eventuele energie stagnaties, blokkades en zwakte in je lichaam kunnen veroorzaken. Energie stagnaties, blokkades en zwakte in je bekkengebied kunnen diverse klachten veroorzaken op lichamelijk, emotioneel en mentaal niveau zoals menstruatieklachten, vruchtbaarheidsproblemen, relatieproblemen, onderdrukte emoties en vastlopende gedachtenpatronen. Met natuurlijke voedingsmiddelen en kooktechnieken kun je je lichaam ondersteunen door bijvoorbeeld met bepaalde specerijen of keukenkruiden een energie stagnatie of blokkade in je lichaam opheffen en oplossen.

Wat je met natuurlijke voeding kunt bereiken kun je ook bereiken of versterken met een natuurlijke leefstijl. Wanneer je bijvoorbeeld aan voldoende lichaamsbeweging doet dan kun je je lichaam ondersteunen in een gezonde bloed en energie circulatie. Een gezonde bloed en energie circulatie in je lichaam helpt je lichaam in het beter kunnen afvoeren van afvalstoffen en opnemen van voedingsstoffen. Wanneer je naast voldoende lichaamsbeweging ook zorgt voor voldoende lichamelijke ontspanning dan zul je gemakkelijker het evenwicht kunnen vinden in je lichaam tussen spanning en ontspanning. Voorbeelden van lichaamsbeweging kunnen zijn; (vecht)sporten, zwemmen, hardlopen, fietsen, wandelen en dansen. En voorbeelden van lichamelijke ontspanning kunnen zijn; een rustgevende yoga vorm, Qi gong, tai chi, sauna bezoek, ontspannende massage, goede nachtrust of gewoon een dutje doen.

De helende kracht van buikdans op je water element:

Buikdans is een vrouwelijke vorm van lichaamsbeweging waarin de meeste bewegingen vanuit je bekkengebied ontstaan. Omdat je water element over je bekkengebied heerst kun je met buikdansen op een plezierige manier de gezondheid van je voorplantingsorganen, vruchtbaarheid en menstruatie cyclus positief beinvloeden. Wanneer je water element is geblokkeerd of last heeft van een stagnatie dan kun je met snelle heupbewegingen de blokkade of stagnatie in je lichaam opheffen en oplossen. Soms heeft je water element en bekkengebied juist meer beweging en opschudding nodig en soms heeft je bekkengebied en water element juist meer behoefte aan kalmte die je aan je lichaam kunt geven door meer rustigere heupbewegingen te maken. Buikdans in combinatie met een regelmatige diepe in en uit ademhaling, het liefst vanuit je bekkengebied, kun je hiermee de afvoer en aanvoer van energie in je bekkengebied beter reguleren en daarmee de gezondheid van de functie en organen van je bekkengebied positief beinvloeden.

Buikdansen is natuurlijk veel meer dan je lichaam bewegen want via buikdansen kun je meer bewust raken van je lichaam door de buikdans bewegingen in je lichaam te durven voelen en ervaren en bij jezelf na te kunnen gaan wat dit met je doet op fysiek en emotioneel  niveau.

Tekst geschreven door:  Margaretha den Dekker van  www.naturalhealinglifestyle.weebly.com